

W niektórych kulturach za smakołyki uważa się owady, zwłaszcza cykady smażone głęboko, podczas gdy w innych stanowią one część normalnej diety. Owady mają wysoką zawartość białka w masie, a niektórzy autorzy sugerują ich potencjał jako głównego źródła białka w żywieniu człowieka.
Jednak w większości krajów pierwszego świata entomofagia (jedzenie owadów) jest tabu. Ponieważ niemożliwe jest całkowite wyeliminowanie szkodników z łańcucha pokarmowego człowieka, owady są nieumyślnie obecne w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w ziarnach, jak na przykład mole spożywcze. Zobacz więcej o tym owadzie: https://abcinsekt.pl/szkodniki/mole-spozywcze/
Przepisy prawa dotyczące bezpieczeństwa żywności w wielu krajach nie zabraniają stosowania części owadów w żywności, ale raczej ograniczają ich ilość poprzez dezynsekcję. Według antropologa Marvina Harrisa, zajmującego się materializmem kulturowym, jedzenie owadów jest tabu w kulturach posiadających inne źródła białka, takie jak ryby czy zwierzęta gospodarskie.
Wyżywienia i Rolnictwa Organizacji Narodów Zjednoczonych uważa, że w związku z licznymi owadami i ogólnoświatowym problemem związanym z niedoborem żywności, w przyszłości świat może być zmuszony postrzegać perspektywę jedzenia owadów jako podstawowe pożywienie. Owady są odnotowywane jako składniki odżywcze, o wysokiej zawartości białka, minerałów i tłuszczów i są spożywane przez jedną trzecią światowej populacji.
Owady w kulturze i badaniach (te nie zawsze podlegają dezynsekcji)
Chrząszcze skarabeusze posiadały symbolikę religijną i kulturową w Starym Egipcie, Grecji i niektórych szamańskich kulturach Starego Świata. Starożytni Chińczycy uważali cykady za symbole odrodzenia lub nieśmiertelności. W literaturze mezopotamiańskiej poemat epiczny Gilgamesz ma do Odonaty aluzje, które oznaczają niemożność nieśmiertelności.
Wśród australijskich Aborygenów z grupy językowej Arrernte, mrówki miodowe i czarownice służyły jako osobisty totemy klanowe. W przypadku krzewicieli “San” z Kalahari, to właśnie modliszka modlitewna ma duże znaczenie kulturowe, łącznie z twórczością i cierpliwością związaną z zen. Tam dezynsekcja tych owadów zapewne była zakazana.
Owady odgrywają ważną rolę w badaniach biologicznych. Na przykład, ze względu na niewielkie rozmiary, krótki czas pokolenia i dużą płodność, pospolity owoc Drosophila melanogaster jest modelem dla badań genetycznych wyższych eukariotów.
D. melanogaster jest istotną częścią badań nad zasadami takimi jak powiązania genetyczne, interakcje między genami, geny chromosomalne, genetyka, rozwój, zachowanie i ewolucja. Młyn owocowy Drosophila melanogaster jest jednym z najpowszechniej stosowanych organizmów w badaniach biologicznych. Ponieważ systemy genetyczne są dobrze chronione wśród eukariotów, zrozumienie podstawowych procesów komórkowych, takich jak replikacja DNA lub transkrypcja w muchach owocowych, może pomóc zrozumieć te procesy w innych eukariotach, w tym u ludzi.
Genom D. melanogaster został sekwencjonowany w 2000 r., co odzwierciedla ważną rolę organizmu w badaniach biologicznych. Stwierdzono, że 70% genomu muchowego jest podobny do ludzkiego genomu, wspierając teorię ewolucji.